Afgelopen dinsdag hadden we met InterimIC onze nieuwjaarsborrel. Een uitgelezen moment om, naast elkaar te zeggen wat je hoopt, ook eens stil te staan bij wat je verwacht in 2012. Wat zijn de belangrijke trends en ontwikkelingen voor het komende jaar? We zetten er twaalf op een rij, in willekeurige volgorde.

Gezondheid en Quantified Self
Quantified self is het loggen van persoonlijke data. Hierdoor kan je jezelf d.m.v. data-analyse ondersteunen bij eten, bewegen, sporten. Er waren al veel sportapps (NikePlus, Runkeeper), en afgelopen jaar zijn daar apps/diensten om je gezondheid te monitoren bij gekomen, zoals Foofdzy en YouW8. De volgende stap is Mobile Health. Zelf je bloeddruk of zelfs bloedwaarden meten en mobiel versturen. In het verlengde daarvan zullen we steeds meer sensoren op ons lichaam gaan gebruiken.

Het Nieuwe Werken heeft een andere naam nodig, maar zet onverminderd door
Het is al lang niet nieuw meer, dat Nieuwe Werken. Een beter naam is dus nodig. Maar HNW zet ondertussen wel hard door. Want doelmatig werken wordt steeds noodzakelijker.
Het verder uitbreiden van het fenomeen HNW leidt ook tot nog meer problemen in de vastgoedsector: zakelijk onroerend goed en kantoren gaan naar een leegstand van 25%.

Duurzaamheid doelmatig maken
Veel mensen zijn al overtuigd van het belang van duurzaam. Maar de term duurzaam wordt ook veel misbruikt. En veel mensen zien duurzaam als synoniem met duur. Dat is natuurlijk korte-termijn-denken. Bijvoorbeeld in de nieuwbouw; ontwikkelaars willen vaak niet investeren omdat de rendementen pas op langere termijn gehaald worden.
Daarom geldt: wie doelmatigheid en duurzaamheid kan verbinden is kampioen in 2012.

Elektrisch rijden krijgt een boost
Niet omdat onze ex-collega er reclame voor maakt… Behalve omwille van duurzaamheid, en een goed gevoel, gaan de hoge brandstrofprijzen ons gedrag nu toch echt beïnvloeden. De benzineprijs is nu bijna de hoogste ooit. En die zal ook nooit meer gaan dalen. Zeker niet als Iran de Straat van Hormuz gaat afsluiten; dan gaat de olieprijs keer 1.5.

Financiële markt: Crowdfunding en p2p-banking
Het vertrouwen in financiële instellingen daalt verder. Marges staan onder druk en wantrouwen neemt toe. De functie van pensioenmaatschappijen wordt deels overgenomen door crowd funding. Banken lenen amper nog geld uit aan particulieren. P2P banking groeit. Peer-to-peer of people-to-people, burgers dus, gaan elkaar geld lenen. Vraag is: wie gaat dat faciliteren? Gaan Google en Microsoft de bancaire markt in?

Nieuwe project- en ontwikkelmethoden in opmars
Grote ICT projecten lopen vaak uit, vallen vaak duurder uit dan begroot of mislukken zelfs totaal. Onlangs was er weer een debacle bij de Waterschappen die de ontwikkeling van een ict-systeem voor het innen van waterschapsbelastingen hebben gestopt: schadepost: €25 mln. Er is behoefte aan het beter beheersbaar houden van technische projecten. Hiervoor zijn nieuwe methoden in opmars. Denk hierbij aan Scrum, Lean en Kanban.

Cloud en private cloud
Cloud computing was afgelopen jaar al sterk in opkomst en breekt dit jaar verder door. Het past ook goed bij de eerder genoemde opmars van HNW. Voor sommige organisaties is de cloud lastig of zelfs eng, al dan niet terecht. Zij realiseren een private cloud; grotendeels dezelfde voordelen, maar toch (deels) in eigen beheer.
De flexibiliteit die medewerkers hiermee krijgen zal ook leiden tot een nieuwe vraag: het kunnen gebruiken van eigen mobiele telefoons, tablets en laptops: Bring Your Own Device. Dit zal steeds vaker gefaciliteerd gaan worden, al is het volgens sommigen een nachtmerrie voor de ICT-afdeling.

Mail is uit
Een zakelijke gebruiker stuurt per dag 43 emails en ontvangt er 130. Dat is niet efficiënt. De helft van de  managers krijgt stress van het oplopend aantal ongelezen emails. Er bestaat zelfs al een emailloze vrijdag. Er moet dus iets gedaan worden aan de bedrijfsemail-terreur. Atos heeft al maatregelen aangekondigd: binnen twee jaar stoppen ze met interne email.
Natuurlijk, email is het belangrijkste communicatiemiddel, maar het wordt in toenemende mate verkeerd gebruikt. Nieuwe communicatiesystemen zijn in veel gevallen geschikter: instant, persoonlijk, shared, en pull.

Social Media – van hype naar realiteit
Incidenten en uitglijders van de social media giganten wakkeren het besef verder aan dat je voorzichtig moet zijn met wat je deelt. De roep om transparantie zal toenemen.
Ook binnen organisaties en bestuurlijke organen zal bewuster met social media worden omgegaan. Door het opstellen van regels, al is dat niet de manier. Door schade en schande wordt men wijs, ook op dit vlak. Gezond verstand gebruiken blijft beste advies.
De groei vlakt af; het nieuwe is eraf. Wellicht is er zelfs ruimte voor een nieuwkomer die het helemaal anders doet.
Ondertussen blijven social media heel erg nuttig! Zowel intern als extern; binnen roganisaties, tussen organisaties onderling, tussen organisaties en klanten/publiek en tussen individuen onderling. (Ga maar eens na hoeveel van dit lijstje gebaseerd is of bestaat bij de gratie van social media)

Big Data – Het Einde van Privacy
Burgers en bedrijven laten steeds meer digitale sporen achter. Deze gegevensstroom is gigantisch aan het worden, en bijna niet meer te bevatten. Big Data heet het.
Het koppelen van al die verschillende data en daar een verdienmodel van maken is de uitdaging. Wellicht lukt dat al in 2012.
Mensen beseffen (nog) niet dat hun pc, mobiele telefoon, chipkaart, auto etc. informatie versturen zonder dat ze daar zelf explcitiet opdracht toe hebben gegeven. Dit zal ook leiden tot meer internetcriminaliteit. En dat dwingt ons weer om bewuster om te gaan met informatie. Wat goed is.

Expertteams in concurrentie met grote bureaus
Door organisaties ingehuurde projectmanagers kiezen er steeds vaker voor een team van experts samen te stellen, al naar gelang de behoeften, in plaats van een (full service)bureau in de hand te nemen. Dit gebeurde afgelopen jaar al, maar gaat nog verder uitgroeien waardoor deze loslopende professionals – mits goed benaderbare of als netwerk – een bedreiging gaan vormen voor de bureaus. Overigens zie je deze trend ook binnen de bureaus; ok zij hebben een rong van professionals die ze op afroep inzetten bij klanten.

China rukt verder op – het jaar van de Draak
Volgende de Chinezen is 2012 het Jaar van de Draak. De draak staat voor grote hartstocht en dynamiek, en vertegenwoordigt de mannelijke yang-energie: levendig, straight to the point, trots, enthousiast en zin in het leven. Dat komt mooi uit, want dat zijn grofweg de kernwaarden van InterimIC!