Zoals ieder jaar zetten we tijdens de nieuwjaarsborrel van InterimIC de digitale trends voor het komende jaar op een rijtje. Dit jaar hebben we ervoor gekozen om dit interactief te doen met onze gasten onder bezielende leiding van Lennaert Stuij. Een soort crowdthinking, zeg maar.

Krijn glass kleinBelangrijkste device trend is waarschijnlijk de opkomst van wearables. Dit zijn computers die je op of rond het lijf draagt. Google Glass valt nog niet onder deze trend, dat is, naar onze verwachting, komend jaar nog niet volwassen genoeg. Maar wel de quantified self trackers zoals Nike +, Fitbit en Jawbone. Ook verwachten we dit jaar de iWatch van Apple, dat in tegenstelling tot de Samsung Gear wel gebruikers gaat bekoren. Sowieso gaan we nieuwe materialen zien zoals buigbare en waterdichte schermen en huidvriendelijke kunststoffen.

Toch zullen echte innovatieve technologieën nog wat verder in de tijd gebeuren. In 2014 zal de internet of things nog wel groeien, maar dit is meer evolutie dan revolutie. Ook zullen we nog geen drone based distributiesystemen zien. Wat wel dichterbij komt is de zogenaamde tricoder; een apparaat dat met 1 meting meteen alle vitale levensfuncties kan scannen.

In de zorg zal de digitale bediening nu echt door gaan doorbreken. E-mailen met artsen, het elektronisch patiënten dossier en de ipad ter ondersteuning van chirurgen. Het is er al of het gaat nu snel komen.

Niet alleen in de zorg, maar ook in de hele samenleving zal de bescherming van privacy meer en meer een bewuste keus zijn. Wij zien hierbij een polarisatie. Jongeren die privacy niets kan schelen, als ze maar connected zijn en ouderen die erg kritisch zijn geworden. Maar hoe dan ook een bewuste keus Mijn privacy is ook te koop. Want mijn data is wel geld waard, en daar gaat steeds meer voor betaald worden.

De social media moeheid zal ook in 2014 verder toenemen. Voorspelden we voor 2013 al een achteruitgang fb kleinvoor Facebook, in 2014 verwachten we dat mensen zich verder zullen terugtrekken uit de wide-circle social groepen en meer in kleine groepen updates zullen delen omtrent een onderwerp of een vereniging. We gaan social media wel meer gebruiken voor het delen van producten of diensten zoals auto’s, gereedschap en 3d printers, de deeleconomie.

Voor Online Marketing voorspellen we een toename van Social CRM en behavioural profiling en targeting. Alles wat we van een prospect of klant weten, uit social media of gedrag op websites,  gaan we inzetten voor verkoop en service. En dat dan via alle kanalen: Omni Channel marketing.

Ook gaan we meer en meer relevante content inzetten om e-commerce omzet en conversie te laten stijgen. We verkopen namelijk niet méér door weer een andere caravanverzekering te verzinnen, maar wel door een goed artikel met bijbehorende video over optimale caravan bandenspanning. Contentstrategie dus.

mobile paymentOh ja, de bitcoin en andere coins gaan het voorlopig echt niet worden. En we hopen echt dat Mobile payment nu eindelijk gaat gebeuren, maar we sluiten er geen weddenschap meer op af.

In online klantenservice voorzien we een trend dat klanten voornamelijk elkaar gaan helpen, klant helpt klant. We zijn de call centre medewerkers, met kant en klare scripts, een beetje moe. En we willen ook niet meer zo lang aan de telefoon hangen.

Omdat we bij InterimIC met name als interimmers werken hebben we ook even gekeken wat er in 2014 gaat gebeuren in de markt voor Interim en ZZP. Daar verwachten we ook het doorzetten van de deeleconomie. Je hebt arbeid steeds minder in eigen bezit, maar gebruikt meer en meer precies dat wat je nodig hebt voor een project of organisatie. Een deel daarvan zal door payrolling en tijdelijke dienstverbanden worden ingevuld omdat organisaties nog steeds enigszins huiverig zijn om direct in te huren. ZZP-er zullen zich, net als wij, ook meer gaan verenigen.

En we gaan de leegstand in de Nederlandse kantoren te lijf door meer flexwerkplekken te maken. Maar dan wel premium en all-in, niet meer alleen tafeltjes en een wifi hotspot.

Wat denk jij? Zitten we spot-on? Of hebben we nog wat gemist? Laat het ons weten, we worden graag gecorrigeerd!